Please choose your preferred language

English Afrikaans

Viime kuukaudet ovat antaneet meille paljon aikaa itsetutkiskelulle ja asioiden uudelleen arvioinnille, ja yksi maailmanlaajuisesti jatkuvasti esiin nousevista teemoista on tarve saada yhteys luontoon uudelleen. Tämä harmonisemman luonnollisen tasapainon etsintä yhdistyy täydellisesti rewild-elämäntapatrendiin. 

Mitä on rewilding?
Rewildingin ydin on yksinkertaisesti luonnon takaisin tuominen elämäämme. Luonnolla on voima parantaa itseään ja parantaa meidät sen aikana – jos annamme sille mahdollisuuden. Ihon palauttamisella sen villiin tilaan, ennallistamme ekosysteemejä siihen pisteeseen, että luonto pystyy jälleen huolehtimaan itsestään. Tekemällä tämän, palautamme suhdettamme luontoon – kiistattomaksi hyödyksemme.

Mitä rewilding tarkoittaa iholle?
Rewilding voidaan sisällyttää kaikkiin elämän osa-alueisiin ja ihonhoito on yksi tärkeä osa. Olemme liian pitkään hyväksyneet teollisen kauneuden standardin, joka koskee ihon kuorimista, syväpuhdistusta luonnollisten öljyjen poistamiseksi ja synteettisten kemikaalien käyttämistä – kaikessa tässä on tavoitteena nuorekkaamman näköinen iho. Tämä voittoa tavoitteleva lähestymistapa on kuitenkin itse asiassa horjuttanut ihon elintärkeää mikrobitasapainoa, joka on luotu vuosisatojen evoluution aikana. Rewilding poistaa haitalliset kemikaalit, vähentää tuotteiden käytön tarvetta ja palauttaa terveen tasapainon.

– Agrikulttuurin analogia
Jotta pystyt visualisoimaan rewildingin, voimme verrata monokulttuuria luonnonmetsään. Esimerkiksi, jos vehnäpellolla on yksi kasvilaji – se ei ole monimuotoinen ekosysteemi. Tästä johtuen sato vaatii jatkuvia ihmisen tekemiä toimenpiteitä – kitkemistä, kastelua ja lannoitusta pysyäkseen vakaana. Luonnonmetsässä monimuotoinen ekosysteemi kuitenkin itse asiassa suojelee itseään hyökkääjiltä, eikä toimenpiteitä tarvita jatkuvaan selviytymiseen. Liian pitkään olemme kohdelleet ihoamme kuin ihmisen valmistamaa satoa, joka jatkuvasti häiritsee sen luonnollisia prosesseja. Tämä johtaa vain tuotteista riippuvaiseen ihoon, mikä vaatii lisätoimia. On aika palauttaa iho sen luonnolliseen villiin tilaan ja antaa luonnon tehdä se, minkä se parhaiten osaa. 

Mitä riskejä on jos emme kokeile rewild-tekniikkaa ihollemme?
Poistamalla jatkuvasti mikrobit iholtamme haitallisilla saippuoilla, jätämme sen suojaamatta taudinaiheuttajilta, jotka voivat nopeasti ja helposti asettua aloilleen. Tämän seurauksena ihosairauksien kuten ekseeman, aknen, psoriasiksen ja dermatiitin esiintyvyys lisääntyy. Ihon rewildingilla luomme terveellisen monimuotoisuuden ja suojaavan mikrobiomin ihosairauksien todennäköisyyden vähentämiseksi.

Kuinka palautan ihoni sen luonnolliseen villiin tilaan?
Luonto pyrkii jatkuvasti palauttamaan tasapainon ja tämä koskee myös ihoasi. Nykyaikaisessa elämäntyylissämme on kuitenkin osia, jotka vaikeuttavat ihon luonnollisen tasapainon ylläpitämistä. Edistääksesi luonnollisen tilan ja terveemmän mikrobiomin saavuttamista, voit tehdä seuraavat kolme asiaa. 

  1. Nauti omega-rikasta ruokavaliota
    Omega-rasvahapot tukevat terveellisen talin tuotantoa, jota tarvitaan ihon mikrobiomin ruokkimiseen. Syömällä runsaasti omega-rikkaita ruokia, kuten kananmunia, tuoretta kalaa ja siemeniä, voit auttaa kehoasi tukemaan terveiden mikrobien kasvua. Omega rasvahappoja voidaan ottaa myös lisäravinteena, mutta parasta on, jos ne nauttii luonnollisista tuotteista. 
  2. Liiku enemmän ulkona
    Ihotaudit kuten akne ja ekseema ovat lähes olemattomia metsästäjä-keräilijä yhteisöissä, joissa ihminen on jatkuvassa vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Yhteyden palauttaminen luontoon on tärkeä osa ihon elpymistä, koska se edistää vuorovaikutusta luonnollisten mikrobien kanssa, jota iho on kehittynyt odottamaan. Auringosta peräisin oleva D-vitamiini on myös keskeinen ihon terveydelle. Luonnossa oleminen ja siihen uppoutuminen parantaa mielenterveyttä, alentaa stressiä ja kohottaa mielialaa. 
  3. Räätälöi ihonhoitosi
    Nappaa ihonhoitotuotteesi ja tarkista ainesosat. Jos ne eivät ole orgaanisia, luonnollisia ja mikrobiomiystävällisiä, on aika tarkastella uudelleen ihonhoito-ohjelmaasi. Harkitse probioottista ihonhoitoa, jotta voisit aktiivisesti parantaa ihosi tilaa. Huolellisesti valittuna ihon probiootit syrjäyttävät patogeeniset mikrobit, tuottavat kosteuttavia tekijöitä, ylläpitävät ihon pH:ta ja vähentävät herkkyyttä ja tulehdusta. Kaikki nämä tekijät hidastavat ihon ikääntymisprosessia ja johtavat yleisesti terveempään ihoon.

Haluatko aloittaa rewilding-matkasi, mutta et ole aivan varma mistä aloittaa? Liity #30dayrewild-haasteeseen hankkimalla #30dayrewild-pakkaus lähimmästä Essehoitolastasi ja seuraa meitä Instagramissa saadaksesi lisätietoja ja viikoittaisia palkintoja.