Please choose your preferred language

English Afrikaans

Kuiva iho

Kuivaan ihoon vaikuttavat avaintekijät ovat ihon öljypitoisuus ja ihon suojabarriäärin eheys. Molemmat näistä määrittelevät veden transepidermaalisen haihtumisen (TEWL) määrän – ihosta haihtuvan kosteuden määrän.

Iho on dynaaminen elin ja reagoi ympäristöönsä. Jos levität sille tuotteita, jotka sisältävät runsasti ihoon imeytymättöniä öljyjä, iho reagoi vähentämällä talinerityksen määrää. Tämä tarkoittaa, että jos lopetat kyseisen voiteen käytön, ihosi on kuiva muutaman päivän kunnes se alkaa taas tuottamaan omaa taliansa. Iho tuntuu muutaman päivän hieman kuivalta, kun sen riippuvuus oklusiivisista öljyistä katoaa, mutta sen on sen arvoista.

On kahdentyyppistä ihon kuivuutta – rasvaköyhää ja kosteusköyhää. Nämä kaksi ovat usein yhteydessä toisiinsa, mutta erittelemme ne nyt helpottaen diagnoosia.

Rasvaköyhä iho sisältää vähän öljyjä ja näyttää samealta. Se voi olla karhean tuntuinen, hilseilevä ja tuntua kireältä pesun jälkeen. Pienet hiussuonet ovat yleisiä ja luufinnejä (milia) voi esiintyä poskiluilla ja silmänympärysalueilla. Juonteita saattaa esiintyä ennenaikaisesti.

Kosteusköyhä iho on kireä, siinä näkyy juonteet ja se ikääntyy ennenaikaisesti. Iho reagoi helposti äärimmäisiin ilmasto-oloihin.

 

ELÄMÄNTAPOJEN HUOMIOINTI

  • Nauti omega-3-lisäravinteita, joissa on vähintään 600mg omega-3-rasvahappoja (DHA ja EPA) ja vältä rasvatonta ruokavaliota – suosi siementen ja pähkinöiden terveellisiä rasvoja.
  • Käytä runsaita määriä kosteusvoidetta ja huolehdi siitä, että se sisältää ihoon imeytyviä kasviöljyjä, ei petrokemian mineraaliöljyjä.
  • Älä käytä palasaippuaa kasvojesi tai vartalosi pesuun – hanki mieto pH-tasapainotettu suihkugeeli tai mieluiten puhdistusvoide.
  • Minimoi auringonottoa, käyttäen aina aurinkosuojaa ja vaatteita ihon suojaamiseksi.
  • Käytä hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita.
  • Nauti hyvälaatuisia probiootteja sisäisesti sekä hoida ihoasi probioottisilla ihonhoitotuotteilla, joiden elävät hyödylliset mikrobit auttavat vahvistamaan ihon suojabarriääriä ja minimoimaan transepidermaalista veden haihtumista (TEWL) ihon pinnalta.