Please choose your preferred language

English Afrikaans

Kuka tahansa ekologi voi kertoa sinulle, että metsä, jossa kasvaa runsaasti eri kasvilajeja on terveempi kuin kaupallinen talousmetsä, jossa kasvaa vain yhtä puulajiketta. Monimuotoinen ekosysteemi kestää myrskyt, kuivuuden ja lämpötilojen vaihtelut ilman ulkopuolista puuttumista, mutta monokulttuuri vaatii jatkuvaa huolenpitoa pysyäkseen vakaana. Sama pätee ihoosi – se on tasapainoisempi ja terveempi, kun sitä tukee moninainen yhdistelmä mikrobilajeja.

Jos pysähdyt miettimään asiaa, se käy täysin järkeen. Meille kerrotaan, että mikrobiomimme puolustavat taudinaiheuttajia vastaan ja suorittavat laajan joukon toimintoja, kuten auttavat ruoansulatusta ja välttämätöntä vitamiinien ja kivennäisaineiden synteesiä. Emme voi olettaa vain muutamien mikrobityyppien olevan eksperttejä kaikessa, jokainen on erikoistunut tiettyihin tehtäviin ja täyttää tietyn ekologisen lokeron suolistossamme tai ihollamme. Joidenkin niiden menettäminen voi aiheuttaa epätasapainotiloja.

Modernit elämäntapamme eivät ole edistäneet mikrobiomimme monimuotoisuutta. Vaarannamme monimuotoisuuden jatkuvasti desinfioimalla, pesemällä, nauttimalla säilöttyjä tai käsiteltyjä ruokia ja juomia, välttäen luontoa ja ottamalla lääkkeitä, kuten antibiootteja, jotka ovat kehitetty tappamaan bakteereja. Jopa ihonhoitotuotteemme ovat voimakkaasti säilöttyjä, tappaen epäsuorasti myös hyödylliset mikrobit ihosi pinnalla jokaisen käyttökerran myötä. Tällaiset jatkuvat häiriöt saattavat ihosi (ja kehosi) jatkuvaan epätasapainoon ja johtavat kasvavaan tulehdustilaan ja nopeutettuun ikääntymiseen.

On kuitenkin myös hyviä uutisia – on helppoa tehdä muutoksia ja älykkäitä valintoja, kun tunnistat tekijät, jotka saattavat heikentää mikrobiomisi monimuotoisuutta. Syö ruokia kuten luonto tarkoitti, valitse ihonhoito- ja hygieniatuotteesi tarkasti, siivoa kotisi hellävaraisemmilla tuotteilla ja hyväksy se tosiasia, että luonto ei ole jotain likaista.