Mikrobiomia tukeva ihonhoito ei tarkoita vain yksittäisen probioottipohjaisen ainesosan lisäämistä tuotteeseen. Mikrobiomista huolehtiminen on kokonainen ajattelutapa tuotesuunnittelussa, jonka tulee näkyä kaikessa – aina raaka-aineiden valinnasta valmistusprosessiin saakka.
Probioottiset raaka-aineet
Kutsumme näitä bioteknologisiksi ainesosiksi – ne ovat prebiootteja, postbiootteja ja probiootteja.
Aidot probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka riittävinä määrinä annosteltuna tuottavat terveyshyötyjä ihollesi. Määritelmänsä mukaan ne ovat siis hyväksi. Ja ne ovat myös eläviä. Elävien mikrobien sisällyttäminen ihonhoitotuotteisiin on haastavaa, ja vain harvat brändit ovat onnistuneet siinä. Elävät probiootit tarjoavat hyötyjä, joita muut mikrobeihin perustuvat ainesosat eivät. Ne tuottavat maitohappoa ihon pH-tasapainon ylläpitämiseksi ja hyaluronihappoa kosteuden parantamiseksi. Ne muodostavat yhdisteitä, jotka torjuvat haitallisia mikrobeja, ja ne rauhoittavat ihon immuunijärjestelmää hilliten tulehdusta ja vahvistaen ihon suojakerrosta – mikä tekee ihosta vastustuskykyisemmän.
On tavallista, että brändi ilmoittaa käyttävänsä probioottisia raaka-aineita, vaikka tuotteessa ei ole lainkaan eläviä mikrobeja. Useimmissa tapauksissa kyseiset ainesosat ovat itse asiassa postbiootteja – eli hyödyllisistä mikrobeista valmistettuja, mutta ei-eläviä yhdisteitä.
Postbioottisia ainesosia ovat esimerkiksi lysaatit (mikrobit rikotaan, jolloin niiden sisältö vapautuu) ja tyndallisoidut mikrobit (lämmöllä tapetut probioottiset mikrobit). Vaikka nämä eivät ole eläviä, ne pystyvät silti tekemään hyvää iholle ja sen mikrobiomille. Niiden hyödyt voivat olla muun muassa ihon immuunijärjestelmän rauhoittaminen, haitallisten mikrobien torjuminen ja ihon suojakerroksen vahvistaminen.
Postbioottisia ainesosia on helpompi sisällyttää tuotteisiin kuin eläviä probiootteja, ja siksi useimmat mikrobiomia tukevat ihonhoitotuotteet sisältävätkin yleensä juuri näitä ainesosatyyppejä.
Prebiootit ovat aineita, jotka edistävät hyödyllisten mikrobien kasvua. Ne eivät siis sisällä mikrobeja tai niiden osia, mutta tukevat tervettä mikrobiomia lisäämällä hyvien mikrobien määrää.
Säilöntäaineet
Säilöntäaineita lisätään tuotteisiin estämään pilaantumista – eli estämään mikrobien kasvua tuotteessa. Ne siis tappavat mikrobeja tai estävät niiden lisääntymisen. Tämä on täysin tarkoituksenmukaista tuotteen säilyvyyden kannalta silloin, kun se on hyllyssä.
Ongelma syntyy vasta, kun tuotetta levitetään iholle. Jos tuote sisältää voimakkaita säilöntäaineita, kuten parabeeneja tai fenoksietanolia, ne voivat jatkaa mikrobien tuhoamista myös iholla. Tämä voi vahingoittaa ihon mikrobiomia – ja viimeinen asia, mitä haluamme, on tuhota ne mikrobit, jotka suojelevat ja tukevat ihoamme. Tästä syystä mikrobiomia todella kunnioittava ihonhoitotuote käyttää mahdollisimman mietoa säilöntäjärjestelmää. Synteettisillä säilöntäaineilla voi olla myös muita haittoja, kuten yhteyksiä allergioihin ja hormonitoiminnan häiriöihin.
Vaahtoavat aineet
Nykyaikaisella ihonhoitoteollisuudella on ongelmallinen suhde ihon omiin luonnollisiin öljyihin. On yleistä pyrkiä poistamaan ne voimakkailla puhdistusaineilla – aivan kuin ne olisivat jotenkin haitallisia. Monissa puhdistustuotteissa käytetäänkin voimakkaita tensidejä, kuten Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate ja muita sulfaattipohjaisia ainesosia. Nämä vaahtoavat aineet ovat tunnetusti ihoa ärsyttäviä ja vahingoittavat ihon suojamuuria. Ne myös poistavat ihon luonnollisen öljyn, eli talin, vaikka tali on tärkeä osa ihon suojatoimintaa ja mikrobiomin tasapainoa. Useimmat ihmiset ovat tottuneet vaahtoaviin puhdistustuotteisiin ja mieltävät runsaan vaahdon puhtauden merkiksi – vaikka näin ei ole. On täysin mahdollista valmistaa puhdistusaineita, jotka sisältävät vain mietoja (tai ei lainkaan) tensidejä. Nämä eivät vaahtoa yhtä paljon, mutta eivät myöskään poista talia yhtä aggressiivisesti. Tali on tärkeä ravinnonlähde ihon hyödyllisille mikrobeille, joten hyvä mikrobiomia tukeva ihonhoitotuote ei pyri poistamaan sitä vaahtoavilla koostumuksilla.
Öljyvalinnat
Terveen ihon mikrobiomin mikrobit tarvitsevat talia ravinnokseen. Tämä monimutkainen öljyseos toimii ihanteellisena ravinnonlähteenä: se ruokkii hyödyllisiä mikrobeja ja samalla torjuu haitallisia. Mineraaliöljyt, petrokemikaalit ja muut okklusiiviset öljyt muodostavat ihon pinnalle kalvon, joka viestii iholle, että öljyä on jo riittävästi – ja tämä voi vähentää talineritystä. Tällaiset tukkivan kalvon muodostavat öljyt eivät kuitenkaan ole hyödyllisiä ravintolähteitä hyödyllisille mikrobeille, ja ne voivat aiheuttaa muitakin ikäviä sivuvaikutuksia. Tämä on mikrobiomille epäedullista, koska sen tärkeä ravinnonlähde, tali, vaarantuu. Samalla se on haitallista myös ihon normaalille toiminnalle, sillä tali on olennainen osa ihon suojamuuria ja tärkeä kosteuden säilyttämisessä.
pH
Iho on hyvin valikoiva ympäristö. Se on mikrobien ekosysteemi, mutta se ei halua, että mikä tahansa mikrobikanta alkaa kasvaa sen pinnalla. Iho tukee vain hyvin tarkasti valikoituneiden mikrobien kasvua – niiden, jotka ovat kehittyneet yhdessä ihon kanssa. Näitä voisi kutsua ”tutuiksi ystäviksi”, jotka auttavat ihoa toimimaan paremmin. Yksi tapa, jolla iho pitää yllä oikeanlaista mikrobikantaa, on happojen tuotanto. Happamana pysyvä ihoympäristö vaikeuttaa haitallisten mikrobien elämää, mutta tutut, hyödylliset mikrobit pärjäävät siinä hyvin – ne ovat tottuneet happamaan ympäristöön vuosisatojen saatossa. Jos ihonhoitotuote tukee tervettä mikrobiomia, sen tulisi samalla tukea ihon luonnollista pH-tasoa, joka on noin 4,5–5,5.
Hyvä mikrobiomia tukeva ihonhoitotuote voi tarjota kaiken tämän luonnollisilla ja luomulaatuisilla ainesosilla – ilman että tehosta tarvitsee tinkiä.