Ymmärtääksesi, mikä on sinulle terveellistä, voi olla hyödyllistä pysähtyä ja kysyä: ”Mihin kehoni on alun perin suunniteltu?”
Ihmiskunnan historian aikana keho on saanut D-vitamiinia lähes yksinomaan yhdestä lähteestä – auringonvalon avulla ihon kautta. D-vitamiinia sisältävät ruoat ovat harvinaisia, eikä niistä saa vitamiinia riittäviä määriä. Ihomme sen sijaan hyödyntää auringonvaloa tehokkaasti ja pystyy tuottamaan huomattavasti suurempia D-vitamiinitasoja kuin ruokavaliolla on mahdollista saavuttaa.Koska elimistömme ei ole kehittynyt vastaanottamaan suuria määriä D-vitamiinia ravinnon kautta, suun kautta otetuilla lisäravinteilla voi olla myös haittavaikutuksia. Esimerkiksi korkeat annokset voivat nostaa veren kalsiumpitoisuutta, mikä voi puolestaan lisätä kolesterolikertymien riskiä – ja siten aivohalvauksen tai sydänkohtauksen todennäköisyyttä.Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö D-vitamiinilisillä olisi paikkansa tai hyötynsä. Se tarkoittaa vain sitä, että annostuksen tulee olla maltillinen. Turvallisena päivittäisenä annoksena pidetään alle 1000 I.U.:n määrää.
Iho toimii kehomme luonnollisena D-vitamiinitehtaana ja kuljettaa vitamiinia verenkiertoon hallitusti ja turvallisesti. Se ei kuitenkaan saa tarvitsemaansa D-vitamiinia verenkierrosta, vaan on riippuvainen itse tuottamastaan D-vitamiinista. Tämän vuoksi suun kautta otettavat lisäravinteet eivät kykene ylläpitämään ihon omia, terveitä D-vitamiinitasoja.
Auringonvalo ei tuota vain D-vitamiinia – sillä on monia muitakin myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja mielialaan. Säännöllinen ja turvallinen altistuminen auringolle auttaa ylläpitämään hyviä D-vitamiinitasoja niin ihossa kuin koko kehossa Ja muista aina: vältä ihon palamista.