Viime vuosina on puhuttu paljon liiallisen auringonoton vaaroista, mikä on lisännyt aurinkosuojien käyttöä. Vaikka ihon suojaaminen auringolta on ehdottoman tärkeää, on yhtä tärkeää löytää tasapaino – ja varmistaa, että saamme riittävästi auringonvaloa D-vitamiinin muodostumista varten.
Mikä on D-vitamiinin rooli kehossa?
Vaikka D-vitamiinia voi saada ravintolisistä ja tietyistä ruoista, auringonvalo on keholle paras ja tehokkain tapa ylläpitää D-vitamiinitasot optimaalisella tasolla. Ilman riittävää D-vitamiinia altistumme vakaville terveysongelmille, kuten osteoporoosille, lihasheikkoudelle, syövälle ja masennukselle. Tässä muutamia tapoja, joilla D-vitamiini tukee kehon toimintaa:
- D-vitamiini säätelee kalsiumin ja fosforin tasapainoa edistäen luuston mineralisaatiota ja varmistaen luiden normaalin kehityksen.
- Se vaikuttaa solujen erilaistumiseen ja kasvuun, mikä voi vähentää riskiä sairastua paksusuolen- ja rintasyöpään.
- Havainnoivat tutkimukset viittaavat siihen, että D-vitamiini voi vähentää alttiutta tai lieventää autoimmuunisairauksia, kuten diabetesta, MS-tautia, nivelreumaa, Parkinsonin tautia ja systeemistä lupus erythematosusta.
- Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä D-vitamiinitaso voi vähentää sekä Covid-19-tartuntojen määrää että taudin vakavuutta.
Mikä on D-vitamiinin rooli ihossa?
D-vitamiini ei ole tärkeä ainoastaan kehon sisäisille toiminnoille – sillä on myös merkittävä vaikutus ihon hyvinvointiin. D-vitamiini:
- estää ihokasvainten muodostumista ja pienentää ihosyövän riskiä
- säätelee ihon suojakerroksen muodostavia lipidejä
- toimii tulehdusta ehkäisevästi
- tukee ihon immuunipuolustuksen säätelyä
D-vitamiinin merkitys ihossa korostuu myös siinä, että sitä hyödynnetään erilaisten iho-ongelmien, kuten psoriasiksen ja atooppisen ihottuman, hoidossa.
Kuinka paljon auringonvaloa tarvitsemme?
– Etäisyys päiväntasaajasta
Mitä kauempana päiväntasaajasta asut, sitä vähemmän iho pystyy tuottamaan D-vitamiinia. Tämä johtuu siitä, että auringon UVB-säteet – jotka ovat keskeisiä D-vitamiinin muodostumisessa – suodattuvat ilmakehässä tehokkaammin, mitä pohjoisemmaksi mennään. Tämän vuoksi tarvitaan joko pidempiä auringossa oloja tai tarvittaessa D-vitamiinilisän käyttöä.
– Ihon väri
Ihon väri määräytyy melaniini-nimisen pigmentin mukaan, joka suojaa ihoa liialliselta auringonvalolta – toimii ikään kuin luonnollisena aurinkosuojana. Tämä tarkoittaa, että mitä tummempi ihosi on, sitä enemmän aikaa saatat tarvita auringossa saadaksesi riittävästi D-vitamiinia.
– Vuorokaudenaika
Auringonvalo on voimakkaimmillaan keskipäivän aikaan, joten silloin tarvitaan vähemmän altistusta D-vitamiinin muodostumiseen kuin aamulla tai iltapäivällä. Keskipäivä on yleensä tehokkain aika päivän D-vitamiiniannoksen saamiseksi.
– Paljaan ihon määrä
Jos pukeudut pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, vain pieni osa ihostasi saa auringonvaloa, mikä vähentää D-vitamiinin muodostumista. Sen sijaan esimerkiksi shortsit ja t-paita mahdollistavat laajemman ihon altistumisen, jolloin tarvitaan vähemmän aikaa auringossa saman D-vitamiinitason saavuttamiseksi. Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, suositus on, että auringossa oleskellaan ilman aurinkosuojaa noin 10–30 minuuttia – tämän jälkeen aurinkovoide kannattaa ehdottomasti lisätä, jotta vältytään haitallisilta vaikutuksilta, kuten auringonpolttamilta ja ihovaurioilta.
Mikä on paras tapa suojautua auringolta?
On selvää, että auringonvalo tukee terveyttä muun muassa edistämällä D-vitamiinin tuotantoa. Jos kuitenkin vietät pidemmän ajan auringossa, ihon suojaaminen on välttämätöntä. Auringonvalo suosii iholla kehittyneitä hyödyllisiä mikrobeja taudinaiheuttajien sijaan, joten tasapainoisen mikrobiomin saavuttamiseksi tarvitaan sekä lyhytkestoista, suojaamatonta auringonvalolle altistumista että aurinkosuojaa, joka tukee ihon mikrobiomia sen tuhoamisen sijaan. Tärkeintä on siis löytää tasapaino: anna ihosi saada kohtuullinen annos aurinkoa ja suojaa se sen jälkeen ihoystävällisellä, mikrobiomille sopivalla aurinkotuotteella.
Aurinkovoiteen valinta
Monet nykyaikaiset aurinkovoiteet sisältävät haitallisia synteettisiä kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa ihoa. Yksi tällainen ainesosa on oktokryleeni, jonka on havaittu kertyvän elimistön rauhaskudoksiin – jopa kuukausia käytön lopettamisen jälkeen. Toinen erittäin myrkyllinen ainesosa sekä ihmisille että luonnolle on oksibentsoni. Jo yksi tippa sitä voi tappaa korallin 6,5 olympia-altaan kokoisessa vesimäärässä. Yhdellä voitelukerralla käytät keskimäärin 26 tippaa, mikä vastaa 169 olympia-altaan vesimäärää.
Onneksi Esse Sunscreen on täysin mineraalipohjainen aurinkosuoja. Siinä käytetään vahapinnoitettua sinkkioksidia, joka tarjoaa SPF30-suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Lisäksi sen sisältämät voimakkaat antioksidantit – kuten myrothamnus, rooibos ja oliivinlehtiuute – auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja, joita auringon säteily iholla synnyttää.
- Se ei sisällä nanopartikkeleita, mikä tekee siitä turvallisemman iholle ja ihon mikrobiomille.
- Se on hajusteeton ja sopii herkälle iholle.
- Se on hellävarainen sekä ihon mikrobiomille että koralliriutoille.
Lue lisää Esse Sunscreenista tai etsi lähin jälleenmyyjäsi hankkiaksesi oman aurinkosuojasi.
*Lähteet: https://www.vitamindsociety.org/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun#dangers
https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D