Pakkausmateriaalien valinta ei ole helppoa. Siihen on monia vaikuttavia tekijäitä. Monissa projekteissamme olemme punninneet vaihtoehtojamme ja tulos on tähän asti pysynyt samana – lasi on vertailuissa paras.
COSMOS-luomustandardissa on tiukat säännökset siitä, mitä pakkausmateriaaleja voimme käyttää, mutta kuten muutenkin toiminnassamme, me näemme säännökset aloituskohtana. COSMOS-standardit kieltävät monet muovilaadut joko niiden tuotannon aiheuttaman liiallisen saasteen vuoksi, tai sen takia, etteivät ne ole kierrätettävissä. Standardit sallivat muutamia eri muovilaatuja (PET, PP, PETG, LDPE, HDPE), jotka ovat ympäristöystävällisempiä. Strandardit sallivat myös lasin, paperin, alumiinin ja muutamia muita aineita. Mutta mitkä niistä ovat parhaita?
On muutamia eri tapoja tarkastella tätä asiaa, eikä ole olemassa täydellistä vastausta, mutta näin me kävimme asian läpi.
Ensiksi tarkastelimme tuotannon päästöjä, ja sen jälkeen tuotannon sekä kuljetuksen hiilijalanjälkeä ja viimeiseksi tarkastelimme mitä materiaalille tapahtuu käytön jälkeen.
Puhuttaessa valmistuksen aiheuttamista päästöistä, lasi on voittaja, kun tarkastellaan koko tuotantoprosessia.
Hiilijalanjälki on kuitenkin hieman monimutkaisempi. Lasin hiilijalanjäljen arvo on 1,44 kg/CO2. Tämä tarkoittaa, että jokaista tuotettua lasikiloa vasten 1,44 kiloa hiilidioksidia vapautuu ilmakehään. Muovin arvo on huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi, polypropeenin (PP) hiilijalanjälki on 4,49 kg/CO2. Näin ollen jalanjälki on huomattavasti isompi per kilo muovia, mutta muovi myös painaa vähemmän. Sen vuoksi joissakin tapauksissa muodostuu vähemmän hiilipäästöjä tuotteen ollessa pakattu muoviin kuin mitä muodostuisi sen ollessa pakattu lasiin. Näissä laskuissa on otettu huomioon kuljetuksen vaikutus.
Ratkaiseva tekijä on se mitä pakkaukselle tapahtuu sen käytön jälkeen. EU:ssa noin 73 % lasista kierrätetään. Vastaava luku muoville on 42 %. Yhdysvalloissa vain 8,5 % muovista kierrätetään ja luku ei näytä olevan nousemassa. Vuonna 2015 sama luku Yhdysvalloissa oli 9,1 %.
Lasi tehdään hiekasta ja mineraaleista. Se on inertti aine eikä vahingoita ekosysteemejä, jos sitä ei kierrätetä. Samaa ei voida sanoa muoveista.
Jatkamme vaihtoehtojemme arviointia ja pakkauksiemme innovointia pienentääksemme vaikutusta ympäristölle.