Pakkausmateriaalien valinta ei ole helppoa. Siinä täytyy huomioida monta tekijää. Useissa projekteissamme olemme punninneet eri vaihtoehtoja, ja lopputulos on toistaiseksi ollut sama: lasi on paras ratkaisu.
COSMOS-luomustandardeissa on tiukat ohjeet siitä, millaisia pakkauksia saa käyttää, mutta me näemme ne pikemminkin lähtökohtana. COSMOS-standardit kieltävät monenlaiset muovit — joko siksi, että niiden valmistus aiheuttaa liikaa saasteita tai siksi, etteivät ne ole kierrätettävissä. Standardit sallivat kuitenkin joitakin ympäristöystävällisempiä muoveja (kuten PET, PP, PETG, LDPE, HDPE) sekä lasin, paperin, alumiinin ja muutamia muita materiaaleja. Mutta mitkä näistä ovat oikeasti paras valinta?
Tätä kysymystä voi lähestyä monesta suunnasta, eikä täydellistä vastausta ole. Me kuitenkin päädyimme tarkastelemaan asiaa näin:
Ensiksi tarkastelimme valmistusprosessin aiheuttamia saasteita, sen jälkeen hiilijalanjälkeä valmistuksessa ja kuljetuksessa, ja lopuksi sitä, mitä materiaalille tapahtuu käytön jälkeen.
Kun koko tuotantoprosessi otetaan huomioon, lasi on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.
Hiilijalanjäljen osalta tilanne on hieman monimutkaisempi. Lasin sisältämä hiilidioksidipäästö on 1,44 kgCO2 painokiloa kohden. Toisin sanoen jokaista lasikiloa kohti syntyy 1,44 kg hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Muovilla tämä on huomattavasti suurempi. Esimerkiksi polypropeenin (PP) hiilijalanjälki on 4,49 kgCO2 painokiloa kohden. Tämä tarkoittaa enemmän hiiltä painoyksikköä kohti, mutta muovi on kevyempää, mikä voi joissain tapauksissa johtaa pienempään hiilijalanjälkeen muovipakkauksessa kuin lasipakkauksessa — ja toisissa tilanteissa lasi on edullisempi vaihtoehto. Tämä laskelma sisältää myös kuljetuksen vaikutukset.
Ratkaiseva tekijä on pakkauksen kohtalo käytön jälkeen. EU:ssa noin 73 % lasista kierrätetään, kun taas muovista kierrätetään vain 42 %. Yhdysvalloissa luku on ainoastaan 8,5 %, ja se on jopa laskenut vuoteen 2015 verrattuna, jolloin kierrätysaste oli 9,1 %.
Lasi valmistetaan hiekasta ja mineraaleista, se on inerttiä eikä vahingoita ekosysteemejä, vaikka sitä ei kierrätettäisi. Muovin kohdalla tilanne ei ole sama.
Jatkamme vaihtoehtojen arviointia ja pakkausinnovaatioiden kehittämistä pienentääksemme ympäristövaikutuksiamme.