KUN SANOMME OLEVAMME HIILINEUTRAALEJA, TÄTÄ TARKOITAMME
Siitä lähtien kun Esse perustettiin, olemme pyrkineet tinkimättömästi pitämään kiinni muutamista perusarvoista. Yksi näistä arvoista on, että meidän tulee tehdä kaikkemme parantaaksemme planeettamme tilaa — sen, jota kutsumme kodiksemme.
Tieteellisessä yhteisössä ei ole erimielisyyttä ilmaston lämpenemisestä. Ihmisen toiminta vapauttaa ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja, mikä aiheuttaa maapallon lämpenemistä. Näemme jo nyt ympäristössä tämän vaikutuksia, mutta lapsemme tulevat näkemään niitä vielä paljon enemmän.
Mikä on Essen rooli tässä?
Esse ostaa tällä hetkellä päästöhyvityksiä kompensoidakseen omat hiilidioksidipäästönsä. Tämä tarkoittaa, että olemme yrityksenä hiilineutraali. Hyvitämme päästöt, jotka syntyvät pakkauksiimme ja raaka-aineisiimme liittyvissä tuotantoprosesseissa; hyvitämme myös päästöt, jotka aiheutuvat työntekijöidemme matkustamisesta sekä tehtaamme energiankäytöstä valmiiden tuotteiden valmistuksessa. Lisäksi kompensoimme hiilidioksidipäästöt, jotka syntyvät tuotteidemme kuljetuksesta Eurooppaan ja Hongkongiin – mutta tässä tarinassa on paljon enemmän kuin ensi silmäyksellä näyttää.
Esse on vielä kaukana täydellisyydestä. Suurin osa meistä kulkee yhä autolla töihin, ja monet matkustavat lentäen. Moni toimittajistamme käyttää edelleen kivihiilellä tuotettua sähköä, ja käytämme yhä muovia lasipakkauksiemme sulkimissa ja pumpuissa.
Miten parannamme toimintaamme ja pienennämme ympäristöjalanjälkeämme?
Olemme siirtymässä kohti omavaraista uusiutuvaa energiantuotantoa tehtaallamme vähentääksemme hiilijalanjälkeämme Etelä-Afrikassa, mutta todellinen vaikutus syntyy toimitusketjussamme.
On olemassa yleinen harhaluulo, että kuljetus olisi merkittävin tekijä valmiin tuotteen hiilijalanjäljessä, mutta kun tehdään kattava selvitys, huomataan usein, että päästöt syntyvät syvällä toimitusketjussa.
Otetaan esimerkki. Olemme valinneet lasin pääasialliseksi pakkausmateriaaliksemme. Lasi voidaan kierrättää loputtomasti, ja se sopii hyvin Cradle to Cradle -filosofiaamme, mutta kuinka laskemme lasipakkauksen hiilikuorman? Lasin valmistuksessa tarvitaan hiekkaa, kalkkikiveä ja soodaa. Nämä mineraalit louhitaan, kuljetetaan ja puhdistetaan ennen käyttöä, ja tähän prosessiin liittyy päästöjä. Lisäksi syntyy luonnollisesti hiilidioksidipäästöjä, kun raaka-aineet kuumennetaan sulamispisteeseen lasin muodostamiseksi ja pidetään kuumana muottiin valamista varten.
Mistä lähdemme liikkeelle? Aloitammeko siitä hetkestä, kun kalkkikivilouhoksella kaivinkonetta ajava työntekijä istuu aamulla autonsa rattiin mennäkseen töihin? Siinäkin syntyy päästöjä. Tällaisen yksityiskohtaisuuden seuraaminen on lähes mahdotonta, joten käytämme vuosittain julkaistuja arvioita niin sanotusta embodied carbonista, eli sitoutuneesta hiilestä. Näissä taulukoissa arvioidaan, kuinka paljon hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja syntyy kaikkien prosessien aikana yhden lasitonnin valmistuksessa, jolloin voimme tehdä järkevän arvion toimitusketjun hiilijalanjäljestä.
Lasiin sitoutuneen hiilen arvo on 1,44 kg CO2 tuotettua lasikiloa kohden, mikä on varsin hyvä luku. Polypropeenin vastaava arvo on 4,49 — eli PP:n valmistuksessa syntyy huomattavasti enemmän hiiltä painokiloa kohden. Jopa paperin arvo on varsin korkea, 3,73, joten asiat eivät aina ole niin yksiselitteisiä kuin voisi kuvitella.
Tässä on yksinkertaistettu taulukko sitoutuneista hiilidioksidipäästöistämme (kattaen vain tärkeimmät syötteet).
Pahvin ja kartongin käyttö Esse-tuotteiden pakkaamiseen muodostaa suurimman yksittäisen osan hiilijalanjäljestämme. Olemme jo työskennelleet ratkaisujen löytämiseksi tämän vähentämiseksi, ja tulevina vuosina teemme merkittäviä muutoksia pakkauksiimme.
Asiaa voi tarkastella myös toisella tavalla. Voimme verrata Esseä keskimääräiseen yritykseen. Keskimääräinen yritys, jolla on sama määrä työntekijöitä ja saman suuruinen liikevaihto kuin Essellä, tuottaa vuosittain 2918 tonnia hiilidioksidipäästöjä — eikä useimmiten kompensoi niitä päästöhyvityksillä. Esse tuottaa tällä hetkellä alle 300 tonnia vuodessa, eli noin kymmenesosan “normaalin” kokoisen yrityksen päästöistä, ja lisäksi ostamme päästöhyvityksiä.
Onko normaali se mittapuu, johon haluamme tyytyä? Meistä tuntuu, että voimme tehdä vielä enemmän, ja jatkamme hiilijalanjälkemme pienentämistä, kunnes olemme hiilipositiivisia. Tämä tarkoittaa, että Esse yrityksenä vähentäisi aktiivisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja olisi osa ratkaisua. Aiomme tehdä tämän istuttamalla puita — paljon puita. Lisäksi tutkimme muita hiilen sidontamenetelmiä, ja toivomme voivamme saavuttaa hiilipositiivisuuden jo ennen ensi vuoden loppua.